TERVETULOA BLOGIIMME

Kivaa, että olet tullut blogiimme. Tämä on Reetan tarina, kuinka leukemia on muuttanut arkeamme. Onneksi elämässä on muutakin, kuin sairaus. Nyt porskutamme tämän asian kanssa, välillä itkien välillä nauraen. Koita kestää...

tiistai 16. elokuuta 2011

ALLOGEENINEN KANTASOLUSIIRTO

Reetan tapauksessa on kyseessä allogeeninen kantasolusiirto, ilmeisesti on kyse sellaisesta kun luovuttaja on vanhempi tai verisukulainen. En tiedä asiasta ja terminologiasta sen enempää, enkä osaa eri nyansseja selittää paremmin. Hyvä kun muut tietää, me vain porskutamme mukana. Aikas tyhjentävää, mutta näillä mennään. Luovutuksissa ja siirroissa on niin monia eri vivahteita olemassa, ettei maallikko pysy mukana.
Pasin kuviot ja osasto alkaa hahmottumaan. Kuulosti siltä kuin alustavasti luulimmekin. Pasi vedetään umpiuneen ja imeskellään sen aikana. Osastohoito kuuluu myös mukaan ja tankkaukset tarvittaessa.
Reetta tuossa saapui sädetyksestä hymyillen ja eloisana. Oli kerennyt tihkusadetta haistella ambulanssiin siirtymävaiheessa. Yöllä oli annettu punasoluja. Kysyin olivatko ne saman värisiä kuin Oulussa. Vastaus kuului, olivat eivät antaneet sinistä. Minusta ei siis tule siniveristä eli kuninkaallista täälläkään.
Yönsä neiti oli nukkunut hyvin, oksentelu loppui illalla. Hyvä niin. Posket punoittavat saaduista hoidoista, säteistä ja punasoluista johtuen. Veriarvot seikkailevat aivan oudoilla teillä, myös crp oli pompannut. Osa arvoista on käsittämättömänkin hyviä, mutta kuulemma tulevat romisten alas, ei huolta. Lämpökin on hiukan koholla.
Hoidot aiheuttavat ongelmia suussa, muualla limakalvoilla ja iholla. Olemme jälleen ennaltaehkäisseet huolella. Kotonakin meillä on käytössä jatkuvasti suolaliuoksella purskuttelu ja tarvittaessa suojaliuokset. Täällä osalle henkilökunnasta on ollut täysin tuntematon asia suolaliuoksen käyttö, muutkin hoitoaineet ovat olleet vain vuoden verran käytössä. Olemme mielestämme tässä asiassa askeleen edellä. Ainakin Reetan kohdalla sillä on ollut todella paljon positiivista merkitystä. Näinpä olemme täälläkin jatkaneet hyväksi havaitulla enneltaehkäisevällä linjalla, siitä neiti itsekin on halukas pitämään huolen.

P.S. Niin lisäys vielä tuohon Pasin luovutukseen. Kantasolut imaistaan lonkista, paksuista luista, niiden ytimestä. Muita mahdollisia paikkoja ovat muutkin paksut luut kuten rintalasta. Itselläni oli aluksi luulo, että ne vedetään selkäytimestä ja laitetaan Reetan selkäytimeen, mutta ei. Pasilla otetaan luuytimestä ja tiputetaan Reetalla verenkiertoon. Reetalla ne tiputetaan hereillään, omassa huoneessa ja cvk:n kautta. Sieltä ne sitten uiskentelevat ytimeen saakka korvatakseen tyhjän ytimen. Itämistä saakin sitten odotella parisen viikkoa, silloin iskän solujen pitää alkaa hoitelemaan hommiaan ja kasvattelemaan arvoja. Simppeliä näin maallikon sanelusta...

P.S.2. Kiitos kanssasisaret faktoista ja nippelitiedoista... Onneksi itse ei tarvitse kaikkia noita hallita, vaan siihen ovat kirjanoppineet. Saa heittäytyä välillä vain äidiksi...

2 kommenttia:

  1. Kiva kun kerroit tarkemmin :-). Teillä taitaakin olla kyse siitä, että mennään luuytimeen ja otetaan sieltä tavaraa jos kerta nukutetaan. Minä itse luovutin kantasoluja ja ne kerättiin verenkierrosta, kun vertani hytkytettiin sellaisen kivan sentrifugin läpi. Oli aika mielenkiintoista, kun se veri palasi takaisin suonistooni -- tuntui kuin sen sisältämät solut olisivat hytkyneet edelleen. Saksassa muuten noita limakalvovaurioita hoidettiin yrttiteellä. Siellä oli tarjolla kolmea erilaista yrttiteetä lapsille. En saanut omaani motivoitumaan teen nauttimiseen, kun oli Suomessa tottunut juomaan limsaa sairaalassa (mitä Saksassa kauhisteltiin). Tsemppiä!

    VastaaPoista
  2. Tässä vielä korjausta allogeenisesta kantasolusiirrosta:
    Allogeeninen luuytimen vaihto/allogeeninen kantasolusiirto tarkoittaa, että siirrettävät solut ovat peräisin terveeltä luovuttajalta. Vieraat kantasolut voivat olla sisaruksen tai muun perheenjäsenen kudostyypiltään identtistä tai lähes identtistä luuydintä tai nykyään SPR:n luuytimen luovuttajarekisterin ansiosta, on mahdollista käyttää myös täysin vieraan ihmisenluuydintä tai vastasyntyneen vauvan istukkaverta. Allogeenisissa luuytimen vaihdoissa lapsen tauti on useimmiten luuytimessä, josta se vaihdolla osaltaan pyritään häivyttämään.

    Tsemppiä jokaiseen päiväänne!

    VastaaPoista