TERVETULOA BLOGIIMME

Kivaa, että olet tullut blogiimme. Tämä on Reetan tarina, kuinka leukemia on muuttanut arkeamme. Onneksi elämässä on muutakin, kuin sairaus. Nyt porskutamme tämän asian kanssa, välillä itkien välillä nauraen. Koita kestää...

perjantai 27. toukokuuta 2011

MANTELITUMAKE

Nupissamme oleva mantelitumake säätelee tunteitamme, kuinka reagoimme. Meneekö reagointi raivon puolelle, vai riitääkö pelkkä sanominen; nyt raivostuttaa. Lukemani perusteella voimme itse vaikuttaa mantelitumakkeemme signaaleihin, kuinka ne ulkoistamme itsestämme. Lukemani perusteella viha ei vähene vihaamalla. Raivo ei vähene raivoamalla. Olen jopa ylpeä, että pystyn elämään ja hallitsemaankin mantelitumakettani. En siis todellakaan jatkuvasti pistä paikkoja remonttiin, räyhää, vaikka signaaleja saisinkin. On hyvä että moinen tumake toimii, voin kokea tunteita. Olen syönyt manteleita, onko niillä mitään tekemistä mantelitumakkeeni kanssa? No, molemmissa on sana manteli... Näin ollen yhä useammin olen tullut miettineeksi räjähdänkö vai rauhoitunko. Pimahdanko vai otanko asian kerrallaan. Mitä ilmeisemmin Reetallakin mantelitumake toimii, sillä tunteet menevät laidasta laitaan. Annammeko mennä räjähdyksen puolelle vai sanommeko poks, kylläpä raivostuttaa. Kyllä välillä se poksauttaminenkin helpottaa, mutta siihenkään ei saa jäädä räiskymään. Välillä kun mantelitumake pistää repimään paksuja kirjoja tai nakkelemaan niitä ympäri huonetta, eeppokset eivät ole moksiskaan. Silloin mantelitumakkeemme antaa raivosta kumpuavan naurusignaalin, vähäkö helpotti!

Muutama poimittu vinkki psykologi, psykoterapeutti Arto Pietikäisen artikkelista;
Ennen kiukkua
1. Ehkäise riskit. Nälkä, väsy, stressi.
2. Opettele tunnistmaan muut laukaisevat tekijät. Tietyt puheenaiheet jotka saavat näkemään punaista.
3. Muistele miten olet aikaisemmin vastaavassa tilanteessa käyttäytynyt. Auttoiko raivo?
4. Mieti, kuinka toimia toisin. Kävele ulos tilanteesta.
5. Sisäistä tosiasiat; jos hyökkäät negatiivinen kehä jatkuu.
6. Jämäkämpi oma ilmaisu, ettei jää epäselväksi. Ei-sanan käyttö ja pyydä apua tarvittaessa.
7. Selkeä palaute heti, ettei jää kaihertamaan.

Näillä tämän päivän teeseillä mantelitumakkeeni on maltillisempi ja tietää oikeutensa ja osaa hahmottaa myös seurauksia selkeämmin. Miten sitten kun signaali tulee vauhdilla, kuinka ehdin noita teesejä miettimään. Saattaa tulla se poks, ennen kuin mantelini värähtää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti