TERVETULOA BLOGIIMME

Kivaa, että olet tullut blogiimme. Tämä on Reetan tarina, kuinka leukemia on muuttanut arkeamme. Onneksi elämässä on muutakin, kuin sairaus. Nyt porskutamme tämän asian kanssa, välillä itkien välillä nauraen. Koita kestää...

sunnuntai 18. tammikuuta 2015

SATU: VILKKAAN VILI-VILLAKOIRAN VIIKKOVILLI

Tempaisen eetteriin sadun, jonka kirjoitin eilen aamulla kuuden jälkeen päivän kirjoittajakurssille. Aiheensa oli kirjoittaa satu, jossa on kolme mielikuvitusolentoa, jotka keskustelevat. Samalla harjoitellaan dialogin kirjoittamista ja opetellaan siihen liittyviä asioita. Eli tämä satu on monen asian summa. Heittäydy sadun maailmaan.......
VILKKAAN VILI-VILLAKOIRAN VIIKKOVILLI


Vili, villakoira, jonka väri ja koko vaihtelee viikoittain lattianrajan pölypalleroiden mukaan.


Kauno, vanha ja arvokas kumeaääninen kaappikello, joka on pultattu ryhdikkäästi seinään.


Irmeli, entinen tehokas keskuspölynimuri, jonka letku on rapistumisen myötä pikkuhiljaa lyhentynyt.


 


- Älä juokse pakoon, asetu jo paikoillesi!, komentaa Irmeli vilkasta Viliä.


- Enkä, kiljuu Vili ja hyrrää pakoon sen minkä ehtii.


- Asetu!, huutaa Irmeli yhä vaativammin ja suhaa huristen lähemmäksi letkuunsa kompastellen.


- Tule tänne ja äkkiä, kuuluu Kaunon kumea kutsu, kun hän raottaa alinta mäntyistä oveaan saranat vingahtaen.


   Vili sujahtaa ovesta ja pelastuu jälleen kerran täpärästi Irmelin imusta.                                        
- Kiitos Kauno, jälleen kerran, huohottaa hengästyneenä Vili kappikellon pohjalla.


   Kaappikellon alakaapissa säilytetään teräviä työkaluja, naskalia, meisseleitä ja paperiveitsiä. Vili on näillä seikkailuillaan oppinut jo niitä varomaan. Tosin välillä saattaa osa pölypallerosta niihin leikkautua tai kiinni tarttua. Mutta aina sentään jää jonkinlainen villakoiran esiaste jäljelle, jonka Vili valmiiksi viikossa pyörittelee. Näillä viikoittain toistuvilla kilpajuoksuilla Irmelin kanssa aina osa pallerosta Irmelin imuun päätyy, mutta aihio sentään jää. Vili on jo kolmen vuoden ikäinen, mikä on villakoiralle melkoinen saavutus. Asiaan vaikuttaa varmasti Irmelin ikääntyminen. Se ei ole enää läheskään yhtä ketterä kuin kolme vuotta sitten. Kompastelee letkuunsakin, siihen mitä letkua on jäljellä. Irmelin letku vanhenee ja rapistuu pikkuhiljaa. Sitä on lyhennetty rapistumisen myöstä aina pätkä kerrallaan. Näin ollen sen riittävyys talon kauimmaisiin sopukoihin on estynyt ja se on säästänyt Vilin hengen lukusia kertoja.


- Vielä minä sinut nappaan, senkin viikari, ihan varmasti odotahan vaan, uhoaa vahvalla itsetunnolla varustettu Irmeli. Entinen huippukeskuspölynimuri, enää pelkkä keskuspölynimuri, sillä ikä on tehnyt tehtävänsä.


- Minä sinut vielä yllätän…, kuuluu tupina kun Irmeli Kaunoa kolisuttaa imiessään kellon alustaa ja sivuja puhtaaksi. Siinä saa Kaunokin tuntea osansa, kun suojelee viikaria.


- Vai nappaat ja yllätät, hihittää Vili kaappikellosta. Ei Vilikään enää isoon ääneen uskalla uhota, sillä läheltä piti tilanteita on ollut useinkin.


- Mitäs olisi tänäänkin tapahtunut, jos en olisi oveani avannut? Sinun pitää olla Vili valppaampi, aina silmät selässäkin, etkö tajua. Kuinka monta kertaa joulunpyhienkin aikaan ja suursiivouksissa et osannut Irmeliä odottaa. Ei aina kaikki mene sinun aikataulujesi ja suunnitelmiesi mukaan, valpastu poika. Toruu ja selittää Kauno Vilille. Kauno on selittänyt yhä uudelleen ja toivoo Vilin ottavan joskus vielä opikseen.


- Nii’in, myöntelee Vili. Vilin äänestä kuuluu jopa ajatuksen syvempi oivallus, ymmärrys, nöyryys ja kiitollisuus, kun hän ottaa Kaunon puheista opikseen. Mutta Vili ei vain tahdo muistaa. Vili on ikuinen viikari ja keksii jatkuvasti uusia leikkejä, jolloin unohtaa elämän vakavammat puolet. Toki lapsenmieli on tärkeä säilyttää, mutta itsekin pitää ottaa vastuuta asioistaan. Onhan Vilillä jo ikääkin, villakoiraksi todella paljon.


- Mitäs jos on taas viikko, ettei isäntä muista koneistoani vetää. Silloinhan olen hiljaa ja liikkumatta, tiukasti seinään pultattuna, en edes oveani saa avattua. Et sinä aina voi minun apuuni luottaa ja odottaa pelastavan sinut pälkähästä. Poika sinun kuuluu valpastua. Niin monta liian luottavaista villakoiraa on saanut lähteä muille maille. Muistelee Kauno pitkän ajan takaa, sillä se on seurannut elämää jo usean sukupolven ajan. Kauno tietää eri aikojen uhat, ongelmat ja tehokeinot. Aina tulee jotain uutta. Nyt Kauno enteilee myös Irmelin imuroinnin loppua. Ajat muuttuu imuririntamillakin, kehitys etenee ja varaosien saanti vähenee.


   Vili on vielä hetken Kaunon suojissa, sillä Irmelin ääni kantautuu vielä jonkin aikaa. Vili on tavallaan helpottunutkin, nyt se on taas tehty tämän viikon viikkosiivous.


- Olipahan taas villi viikkosiivous, hihkaisee Vili poistuessaan Kaunon alakaapista. Saman tien Vili alkaa kieriä pitkin nurkkia ja sohvan alusia. Heittää kuperkeikkaa, kerää yksittäisiä koirankarvoja, hiuksia, kissankarvoja, langanpätkiä ja pölyhiukkasia ympärilleen. Nyt hän uskaltaa taas mennä aivan päättömästi ympäri huushollia, sillä Irmeli kuuluu huokailevan siivouskaapissa. Irmelin letku on tiukalle kerälle keritty, siivouskaapin koukkuun nostettu, suulakekin irrotetaan siivouksien välillä. Vili on sinne kurkannut ja nähnyt Irmelin toisen todellisuuden. Vilistä on tavallaan jännittävän pelottavaakin huomata Irmelin toinen puoli, silloin kun Irmeli ei ole tehokas, niin hän vain on rullattuna useitakin päiviä.


- Irmeliiiii, kiitos taas tästä päivästä ja kivasta viikkovillistä, huikkaa Vili siivouskaapin ovenraosta Irmelille.


   Irmeli iskee silmää, hän tuntee tämän leikin. Vili on monta kertaa ajatellut, että onkohan Irmeli sittenkään ihan tosissaan, sillä heistä on tullut vuosien aikana ihan kavereita. Viikkovillistä ja hurjankin näköisestä takaa-ajosta huolimatta Irmeli pitää hänestä. Mutta valpas pitää olla jatkossakin, sen tajuaa Vili pikku hiljaa itsekin. Onhan hänellä kaksi hyvää ystävää ja kokenutta kouluttajaa, Kauno ja Irmeli. Vili kierii siivouskaapin alahyllylle, Irmelin lämpimien letkujen suojiin lepäämään. Pian kuuluu hiljaista tuhinaa kaapista. Kauno lyö neljä kertaa kumeasti ja mäntykoppa upeasti kaikuen, huusholliin on jälleen laskeutunut puhtaus ja viikkorauha.


 


 


 


 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti