TERVETULOA BLOGIIMME

Kivaa, että olet tullut blogiimme. Tämä on Reetan tarina, kuinka leukemia on muuttanut arkeamme. Onneksi elämässä on muutakin, kuin sairaus. Nyt porskutamme tämän asian kanssa, välillä itkien välillä nauraen. Koita kestää...

keskiviikko 18. tammikuuta 2012

OUTOA

Tämä päivä on jotenkin outo, olen niin hämilläni kaikesta, otettu, pihalla ja siitä huolimatta arki rullaa ympärilläni. Sätkin omassa outoudessani, ajatuksissani, mietteissäni, aivoituksissani. Mitä tämä on, mihin tämä johtaa? Olen jotenkin todella hämmentynyt, kun olen saanut paljon palautetta tästä kirjoittamisestani. Ehkei ne sitten ihan outoja asioita ole, joita koen, näen ja kirjoitan. Jos kerran niin moni siitä on minulle palautetta antanut. Pääsääntöisesti positiivista sellaista. Luulin olevani todella outo, kun asian maailmoille hihkaisin, sitten kaikki ovatkin että jee! Outoa!
Aamumme on alkanut kaikenlaisella nahistelulla, mikä ei todellakaan ole outoa. Milloin toinen tuijottaa toista liika pitkään. Aamiaispöydässä tehtiin tuijotusmuuri maitopurkeista ja tuiojotettiin ruttuturpana takaisin. Vesoissa on ollut ruuhkaa, lukkiutumista. Uhastakin jumiudutaan katselemaan hammasvälejä pitkän kaavan mukaan, kun toinen rynkyttää housut nilkoissa ovea. Hiusharjoja piilotellaan, kenkiä haetaan, kapinoidaan ja kiukutaan.
Sitten minulla kilahtaa, kun aina joku huutaa jonkin oven takaa, enkä kuule kaikkea. Omassa outoudessani heilun paplarit keikkuen imurin kanssa. Enhän voi joka paikkaan revetä, kaikkia kuulla, kaikkeen puuttua. Kaverini oudoksuvat, kun kuvittelevat minut paplareissa. Ei kuulemma ole ensimmäinen mielikuva meikäläisestä. Siihen vaaleanpunainen harsohuivi, ruusukuosi ja Aino-tossut... Outo tapaus, myönnettäköön.
Huomenna saamme jälleen vähentää hyljintälääkkeen annostusta, aamun 25 mg vaihtuu 10:een. Huomisessa on jälleen jännitysmomenttia, sillä on poliklinikkapäivä. Ainahan sekin jännittää. Toisaalta, outoa, miksi? Osatolla kohtaan meille outoja ihmisiä, joiden lapsille on annettu tämä outo kohtalo. Se on joka kerta yhtä raskasta. Ihan kurkusta kuristaa sekin todellisuus. Mutta näitä asioita tulee vielä pitkään kohdata, niistä emme pääse eroon vielä vuosikausiin.
Yöllä näin outoja unia, muistan jopa osan niistä näin aamullakin. Siinä unessa outo äiti, arvaatko kuka, vei ersityksissä olevan lapsensa väenpaljoukseen koirien kanssa. Olimme liikkeellä pyörällä, tiellä oli liukkautta ja koirat vetivät vauhdilla. Yhtäkkiä löysimme itsemme työpaikkani laajennuksen vihkijäisistä. Siellä oli virallista pukumiestä ja tiukkaa protokollaa, kunnes meikä pamahti sinne koiravaljakossa lapsi tarakalla. Ihmismassa kohahti, puheet keskeytyivät ja kaikki kyselivät mikä outo ihminen tänne tuli tuolla lailla kesken kaiken? Outoa kyllä, säpsähdin hereilleen ja löysin itseni sohvalta lukemasta. Kello oli peräti 01.24. Ei huolta, nukuin sen jälkeen kyllä aamuun saakka.
Olen niin huolissani myös meidän Reinosta. Korvatulehdus senkuin jyllää, vaikka hoidettu on jo vaikka kuinka kauan. Voiko se olla näin vaikea? Viimeksi kun kävimme Oulussa eläinlääkärissä saimme kuulla, ettei koiralla ole enää tärykalvoja olleskaan. Kauheaa, ajattelin. Olen nimittäin itse joskus koheltanut aamutoimissani vanupuikolla ja hiusharjalla tärykalvoni halki. Se oli kauheaa, kipeää ja kuuroutta useita viikkoja. Kuinka koira moisen kokee. Sain luennon ihmisen ja koiran korvanrakenteen erilaisuudesta. Ei se ihan yksi yhteen mene. Nyt ongelmana on millä hoitaa, kun tärykalvoa ei ole. Annamme antibioottia tabletteina kahdesti päivässä meetvurstiin käärittynä. Lisäksi pahoinvoinninestolääkettä. Korvien huuhtelu ja puhdistus aamuin illoin. Sitten poimuihin toisenlaisen tipan sively. Eilen tosin Reetta meni koiralle varatut meetvurstit syömään, joten jouduin turvautumaan antibioottipiikkiin. Sain niitäkin viimeksi varalta mukaan, jos maha ei enää kestä. Sanoin eläinlääkärille osaavani pistää... Luottavaisena Reino antoi piikittää, tiesin osaavani. Mutta sitten meikäläisellä pimeni. Päätä pöytään, jalat notkui, huimasi ja tajunnantaso heilahteli. Ohjelmoin Reetta soittamaan iskälle, jos putoan. Reetta nauroi outouttani, sillä olenhan pistänyt omaa lastakin pyörtymättä. Outoa, miksi moisella tavalla käyttäydyin. Reino kuulee tällä hetkellä loistavasti, mutta menettää kuulonsa mahdollisesti mikäli homma jatkuu. Reino on kuitenkin oma positiivinen ja aktiivinen itsensä. Antaa hoitaa ja huumori on myös mukana. Kysyinkin viimeksi meneekö tällainen eläinrääkkäyksen piikkin vai voimmeko jatkaa. Kuulemma päällepäin koirasta ei ole havaittavissa kärsimystä ja kipua joten jatkamme. Reinolla on nyt tarkka ruokavalio; peuraa ja perunaa. Yritämme selvittää, josko taustalta löytyisi jokin ruoka-aineallergia. Mutta onhan tämä melkoista hakuammuntaa. Lohduttaudun sillä, että meillä on jo opaskoira, Kaino, valmiina. Sikäli mikäli Reiska kuulonsa menettää. Koirat kulkevat joka paikassa kylki kyljessä. Kaino ilmoittaa myös aamu- ja iltalääkkeiden ajankohdasta. Kaino on keksinyt sen, että saa samalla itsekin maistijaiset, jotta Reinon epäilykset eivät heräisi. Sitten olemme antaneet myös palkkion reippaudesta. Niin olisikohan minulla mahdollisuus myös koiran omaishoidontukeen? Tajusin juuri, että kyse onkin kuuloaistista, eikä näköaistista. Siis tarviiko Reino opaskoiraa, sehän tarvitsee kuulolaitteen. Onkohan sellaisia, varmaan aika outo kapistus...
Opettaja lähti juuri Reetan luota. Reetta lähti koululle viettämään välituntia. Hyppäsi open auton kyytiin naama naurussa ja menoksi. Tänään on kantasolusiirron jälkeen päivä+153. Jospa päivämme jatkuisi vähemmän outona....

4 kommenttia:

 1. Ihanaa lukea Reetan paremmasta voinnista. Harmi tuo Reinon tilanne, itselläni on kokemusta koiran sairastamisesta. Minullakin olisi kysyttävää, mutta juuri nyt ei irtoa, kuukauden sisään sain jo toisen suruviestin. Syöpä perhana tuli ja vei. Eilen olimme ystävälle kappelissa laulamassa.
  Aikaisempaan kysymykseesi viitaten, sinua en mitenkään tunne, mutta käsittääkseni meillä on yhteinen tuttu. Kirjoitan joskus, kun fiilikset on paremmat vaikka sinulle sähköpostin, jos se sopii. Se miksi kuljette mukanani voi johtua aika monesta seikasta. Ensinnäkin tk-lääkäri antoi kerran lapselleni diagnoosin, jonka mukaan hän sairastaa leukemiaa. Koin sen putoamisen tyhjyyteen, maailman mustenemisen, hetken jolloin olin niin avuton suuressa prässissä. Lastenlääkäri antoi sitten vähän toisenlaisen diagnoosin; korvatulehdus. Vaikka meillä "leukemia" parani antibiooteilla, se alkujärkytyksen tunne ei ole kadonnut mihinkään vuosien saatossa. Blogia lukiessa olen elänyt tavallaan elämää, johon olisin voinut joutua. Ja toinen syy kirjoituksiesi vaikutukseen on ollut varmasti se, kun lähellä on ollut syöpää sairastavia. Kolmanneksi: olet vaan niin hemmetin hyvä kirjoittamaan, että tekstisi jäävät päähän pyörimään! Minkäs teet jotain minunkin päässä täytyy pyöriä!
  -Heli

  VastaaPoista
 2. ;) Helille!
  Pistä sähköpostia tulemaan, jos/kun tuntuuu siltä...

  Tiina

  VastaaPoista
 3. Moikkelis moi! Huomenna siis nähdään teidät oudot. Mekin kyllä aika outoja. Varmaan pahempia kuin te ;) Siis syperhyperoutoja! Oottakeehan vaan. Sano Reetallekin, että alkaa valmistautua. Voi vaikka kohdata Outo-äidin ja sen pahimman Outo-lapsen KÄYTÄVÄLLÄ! Tai vaikka keittiössä. Se se kuulkaa vasta outoa onkin. Outolandiassa ollaankin teitä kaivattu. Siis minun outolandiassa. Juttukin voi luistaa nyt paremmin, kun ei tarvii ikkunan takaa keskustella. Ja voi kuule, kun kuulet minun outolandian jutuista, kun oon saanut outokohtauksia ja tehnyt outohäippäyksiä osastolta... Alkais olla jo aihetta perustaa semmoinen outo-kerho. Siihen vois olla aika outoja osallistujia.

  VastaaPoista
 4. Hei Satu ja pikkumies!
  Märy pääsi!!
  Siis oletteko päässyt kopista?
  Miten ihanaa! Eikö olekin valtava tämä maailma johon voi lapsensa tuoda, neliöitä ja ihmisiä ympärillä vaikka kuinka... Outoa!
  Eilen kuumeisesti teitä mietinkin...

  Nähhäänpä!

  Tiina ja exblondi

  VastaaPoista