TERVETULOA BLOGIIMME

Kivaa, että olet tullut blogiimme. Tämä on Reetan tarina, kuinka leukemia on muuttanut arkeamme. Onneksi elämässä on muutakin, kuin sairaus. Nyt porskutamme tämän asian kanssa, välillä itkien välillä nauraen. Koita kestää...

keskiviikko 25. tammikuuta 2012

UNOHTUIKOS JOTAIN?

Aamuni sarasti tuossa viiden paikkeilla, olin vain saanut uneni nukuttua. Muuten huusholli on hiljainen, mitä nyt koirat seuraavat jokaisen askeleen. Reetta nukkui yön vieressäni, tuhisten. Kuinka onnellinen moisesta tuhinasta, lapsesta ja tilanteesta voinkaan olla. Ja jälleen kerran niin nöyrä, kiitollinen. Meillä on tänään asiat ihan hyvin. Alitajunnastani pulpahtelee kuitenkin syyllisyyttä. Unohtuikos jotain? Unohdinko tilanteemme, lapsemme, todellisuuden, toisemme? Olen myös niin kovasti saanut ulkopuolisia, positiivisia kiksejä ja virikkeitä. Niihinkös lisään vielä sisäsyntyiset kiksit, niin johan luulisi jonkin asian unohtuvan. Mutta kaikessa tässä omassakin kippuroinnissa ja touhottamisessa en ole lastani unohtanut.
Kun sallin itselleni jonkin asian, niin ensin olen taustalla organisoinut Reetan asiat. Niin no organisoinnin kyllä osaan... Eilen yritin organisoida tämänpäiväistä Reinon Oulun keikkaa. Olin jo papan saanut ohjelmoitua, miettinyt ruuat, aikataulut, koulunkäynnit ja lääkkeet. Kunnes sainkin viesti, että aikaa pitää siirtää. Jälleen kaikki suunnitelmat nollille, uudet tulevaisuuteen. Sinne vesijumppaan päästäkseni minun piti ohjelmoida opettaja, tietsikkatestaus ja ukkokulta. En minä tästä noin vain minnekkään sinkoa, kaikki vaatii päänvaivaa. Sillä olenhan lapseni omaishoitaja, minun kuuluu tietää tällä hetkellä jokainen rapsahduskin. Altaassa osasin kuitenkin rentoutua, mutten unohtaa.
Illalla kävelin koirien kanssa tunnin lenkin. Kaikki muksut kotona, enkä unohtanut kännykkää. Silloin uskalsin lähteä. Olen aina lasteni saatavilla, kännykkä-äiti. En unohda laumaani ja vastuutani aivan heti.
Saattaa vaikuttaa, että olen haahuileva ja leijaileva vastuuton äiti. Senkin kuoren takaa löytyy tämä äitiyden tärkeä rooli. En ole sitä mihinkään unohtanut. Muistutan itseäni jatkuvasti, että jos äiti voi hyvin, niin lapsetkin voivat hyvin. Välillä olen tosin itseni unohtanut.  Aivan totaalisesti, pitkiksi aikaa. Yritän nyt tätä unohdustani korjata ja hyvitellä.

Tuossa loka-marraskuussa perheemme natisi pahasti. Liitokset paukkuivat. Otin silloin lukuisiin instansseihin yhteyttä, kuinka lähteä asiaa purkamaan ennen suurempia vahinkoja... Sillä mielestäni yhteiskunnassa on aivan liika paljon pahaa oloa, ihmiset voivat todella huonosti. En tiedä kuinka huonosti ammattilaisen silmin me perheenä voimme, koska asiaa ei ole reilun vuoden aikana purettu. Mielestäni kuitenkin takana on sellainen prässi, jota pitäisi purkaa ja avata. Työstää, jotta se ei jää alitajuntaan möykyksi. Sitten kun itse elää siinä prässissä, niin ei laput silmillä voi kaikkea tajuta. Eikä mielestäni vanhempien kuulu kaikkea tajutakkaan, sillä olemmehan samassa mankelissa. Mutta se mistä olen huolissani, niin on kaikupohja, jolla yhteiskunta avuntarpeeseen vastaa. Kuinka huutoon reagoidaan. Pikkaisen on niinkuin viiveellä, jos marraskuussa huutelen, niin helmikuun puolivälissä löytyy reilun puolen tunnin keskusteluaika. Samoin Oulun suunnalta 15.2. löytyisi aikaa katsastaa Reettaa. Haluaisin, että sama ihminen kohtaisi Reetan, joka on kohdannut hänet ennenkin. Silloin mielestäni on vertailupohjaa entiseen, eikä ammattilainenkaan pelästy millainen lapsi-höyry on vastassa. Nimittäin  tuota virran määrää saattaa joku uusi kauhistella, kangistua ajatukseen virtapiikistä, joka onkin lapsen perusluonne ja elämänasenne. Ajatelkaa, Kolmisen kuukautta! Järkyttävän pitkä aika. Olisimme melkoisessa umpisolmussa, jollemme olisi omin voimin osanneet pahimpia solmuja lähteä avaamaan. Mutta kaikilla ei ole niitä omia rahkeita, joilla lähteä.
Enää emme kippuroi siinä miinakentällä, jolla olimme silloin muutama kuukausi sitten. Arki alkaa soljua ihan hyvin. Mekin reissunaiset alamme löytää paikkamme, eikä eriarvoisuutta nosteta kymmentä kertaa päivässä esille. Nuo lapsemme ovat fiksuja ja osaavat ajatella laajalla sydämellä asioita. Siitä olen todella ylpeä. Kunhan ensin saimme sen laajan sydämen kaivettua esille.
Kuulin myös, että aivohalvauspotilaan puheterapiaa pitää odottaa puolikin vuotta. Järkyttävää, sillä toipumisvaiheessa se olisi todella tarpeellinen terapiamuoto. Puolen vuoden viiveellä saa aloittaa kaikki jälleen aivan alusta. Saako kaikkea enää korjattua.
Tiedotusvälineissä kerrotaan jatkuvasti perheiden pahasta olosta, tai lähinnä siitä mihin paha olo on johtanut. Me elämme niin tiiviisti omissa kopeissamme, harva uskaltaa katsoa peiliin ja nähdä todellisuuden. Unohtuikos jotain? Mielestäni olemme unohtaneet toisemme, suljemme silmämme avuntarpeelta. Saman on unohtanut myös yhteiskunta, sillä kaikilla ei riitä rahkeet jonottaa kuukausia saadakseen apua. Unohdummeko me pienet ihmispoloiset byrokratian rattaisiin, pyörimään liika pitkäksi aikaa. Mieleeni juolahti sellainen lottokone, jossa pallot pyörii viikosta toiseen. Mutta moniko on unohtanut jonkin numeron olemassaolon, koska sitä ei ole kuukausiin arvottu. Siellä"sekin seiska" on pyörinyt unohdettuna odottaen pääsyä putkeen ja ulos isosta pallosta kertomaan olemassaolostaan.
Eipäs siis unohdeta itseämme ja toisiamme!

6 kommenttia:

  1. Se on varmaan se äidin "rooli", joka pistää miettimään, että saako sitä nauttia, jos muilla ei ole asiat hyvin. Tai saako nauttia,jos itsellä on omaa aikaa ja "unohtaa" perheensä hetkeksi... Itsehän kävin kotona maanantaina päiväseltään. Piti siinäkin miettiä, että voinko nukkua päiväunet kotona ennen kuin lähden takaisin osastolle. Nauttia ja iloita pitää silloin, kun on siihen aihetta ja miksei muulloinkin =)

    Yhteiskunnassa ihmetellään ihmisten pahaa oloa ja sitä, miksi ei haettu apua ennen kuin tapahtuu jotain pahaa. Niin... julkaisisivat vielä ne tilastot kuinka moni on ehtinyt hakemaan apua, mutta on vain sanottu, että ei me voida auttaa tai sanottu, että ajan saa joskus kolmen kuukauden päähän. Ei siinä paljon pahassa olossa pyörivää ihmistä auta, että saa keskustella olostaan kolmen kuukauden päästä. Lyödään oikein lyötyä. Onhan tuo nähty. I KNOW!

    Onneksi ootte saanut puhuttua asioista. Onhan nämä vaikeita ja isoja asioita. Kulissit natisee liitoksissaan ja henkistä kanttia mitataan jatkuvasti. Kyllä siinä vähemmästäkin alkaa niin lapsissa kuin vanhemmissakin näkymään eletty elämä. Mahtava perhe teillä, kun jaksatte kuitenkin yhdessä taistella! Ja hyvähän se on, että lapset uskaltaa niitä tunteitaankin näyttää (vaikka itsekin sitä mieltä, että vois ne joskus ihan kiltistikin olla). Eivätpähän ole alistuneet tilanteeseen.

    Vieläkös Reetta käy saunassa joka päivä? Meilläkin poitsu täällä asunnolla käydessään makaa kylmässä saunassa jalat seinää vasten ja heittelee vettä kiukaalle. Kaikkee ne keksiikin =)

    Van nyt pitää syödä ja lähteä sinne osastolle. Hyi hyi, kun taas täällä asunnolla olen, vaikka kello on jo yhdeksän...

    VastaaPoista
  2. Voi Satu! Kävit sitten kotona asti potemassa syyllisyyttä, niin sitä pittää... Jos haluat tuohon lisävinkkejä, niin minulta lohkeaa, kokemusta on!
    En kommentoi tuota ihmisten pahaa oloa sen enempää, mutta i know...
    Reetta leikki saunaa aikoinaan asunnolla suihkuverhokopissa, istui jakkaralla, löi löylyä siivousämpäriin ja sihisi itse. Niin tai kerralisessa kimppakämpässä linnoittautui suihkukoppiin , höyrysti sen sisältä, lauleli ja nautti...
    Pitäisköhän itekin kehitellä jokin vastaava meditaatioharjoitus...
    Eikös olekin kaunis tuo pakkasenpuraisema luonto, muista nauttia!

    Tiina

    VastaaPoista
  3. Syöpälehdestä kirjoituksesi luin. Juttusi innoittamana blogiisi säntäsin. Yksinäisyys ei mielestäni blogissasi näy. Toisaalta yksinäisyys pukeutuu milloin mihinkin asuun. Minusta sinun tapasi kertoa arjestasi sen kaikissa muodoissa on aivan mahtavaa. Olet sanataituri. Nuotitat aakkosia viivastolle, räväkästi, runsaasti ja värikkäästi. Mitä melodiaa! Hieno perhe sinulla. Reetta -tyttö on taistelija luonteeltaan. Syöpä on kutsumaton vieras, jota emme mekään kotiimme ole tilanneet. Niin se vaan tuli täänkin katon alle. Taisteltava on puolison rinnalla. Yksistään tyttäresi nimi saa sydämeni toivomaan hänelle paljon valoisia, rikkaita, terveitä, elinvoimaisia vuosia. Lämmöllä Reetta

    VastaaPoista
  4. Taas uusi Reetta, hienoa!
    Olen aina haaveillut osaavani soittaa, säveltää ja sanoittaa... Ei vain aivolohkoissa ole moisia vipuja. Oli todella kauniisti muovailtu tuo kirjoittamiseni "nuotitat aakkosia viivastolle". Musiikki on minulle äärimmäisen tärkeää ja voimavara. Pisti miettimään, miltähän nämä minun postaukseni musiikkina kuulostaisivat. Taitaisi olla aika alkukantaista, raskasta ja ankara poljentaa...välillä leijuvia sävelkulkuja.
    Yksinäisyys oli pahimmillaan silloin keväällä ja kesällä. Ehken sitä silloin esille tuonut, kunnes sen kirjoituksen lähetin. Olen tuntenut itseäni sosiaaliseksi erakoksi pidemmän aikaa.
    Vai on teilläkin sellainen kutsumaton vieras, syöpä, kuinka inhottavaa. Mutta mikäli nimesi on Reetta, niin uskon, että potkua rinnalla kulkemiseen löytyy!!!

    Terveisin Tiina

    VastaaPoista
  5. Hei Tiina,

    Juuri alkukantaista, raskasta ja ankaraa poljentaa tää onkin. Joskus, väliin, hyvinä päiviä napataan pala suklaakakusta. Sen tempon voimalla jopa leijutaan. Sosiaalinen erakko tunnen minäkin väliin olevani. Yksinäisyyttä, johon ihminen on loppujen lopuksi luotu, tai sitten ei. Musiikki, runot, luonto, lemmikit, lapset ja välittävän ihmisen hymy koskettavat sitä yksinäisyyden syvintä olemusta muistuttaen, että yksin olessammekin emme ole yksinäisiä. Olemme osa suurta kokonaisuutta. Jos nimi on enne, niin potkua tukemiseen ja rinnalla kulkemiseen löytyy. Pakko vaan jaksaa. Terveisin Reetta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, löytyi yhteinen sävelkulku...
      Kiitos Reetta!

      Tiina

      Poista